MagyarEnglishGerman
A hatékony információszolgáltatás minden vállalat számára életben maradási feltétel, de legalábbis komoly sikertényező. A gazdasági nehézségek közepette az üzleti folyamatok nem nélkülözhetik a teljes kontrolt mind operatív, mind pedig közép- és felsővezetői szinteken. A termelő vállalatok számára különösen fontos, hogy egy adott műszakra nézve, de akár magasabb szinten (heti, havi stb.) megjelenjenek mind a dolgozókkal, mind pedig a termelés folyamatával (anyagok, gépek, termelékenység) kapcsolatos információk, valamint ezek összefüggései.
A TPC (Total Production-Control) System, egy integrált rendszer, mely összegyűjti a fontos és szükséges adatokat, mely a termelést jellemzi és online prezentálja a felhasználónak.
TPC System_Termekismerteto_magyar_html_32639cb8.jpg
A TPC integrált rendszer, amely kulcsfontosságú információkat gyűjt össze és továbbítja a felhasználóknak. Azon túl, hogy a termelés monitorozásával egy műszak/ üzem vezetője teljes képet kaphat a gyártás folyamatáról, adott az azonnali beavatkozási lehetősége is.
Mik ezek az információk?
 • a termelő gépek kapacitás-kihasználtsága,
 • a dolgozói tevékenység monitorozása és a részletes dolgozói munkaidő-elszámolás,
 • a pontos (pozíciós raktár) készletnyilvántartás és
 • az anyagáramlás és a termelő gépek tevékenysége (azaz maga a termelési folyamat).
A TPC négy – egymással összekapcsolható – alrendszerével a fenti adatok (és időbeli változásuk) on-line nyomon követhetők és jelentések vagy egy átfogó vezetői műszerfal segítségével prezentálhatók. A fenti területeknek megfelelően a rendszer az alábbi ábrán látható négy, külön is bevezethető modulból élül fel.

TPC System_Termekismerteto_magyar_html_6edc58e7.gif

1. ábra A TPC rendszer felépítése

TPC System_Termekismerteto_magyar_html_m577fd525.png

2. ábra TPC hálózat


Az alrendszerek/ modulok közös tulajdonsága, hogy bevezetésük egyszerű, gyors és nem igényel speciális előfeltételeket: a rendszer elemei (hardvereszközök: work controlok, szkennelő egységek; szoftverek: kommunikációs szolgáltatások, vezetői műszerfal) könnyen integrálhatók a már meglévő hálózati infrastruktúrába. A következőkben részletesen bemutatjuk a TCP rendszer moduljait és az egyes alrendszerek funkcióit és a használatukból származó előnyöket.

1.Termelékenység analízis modul (Kapacitás-kihasználtság)


A fenti online (folyamatosan frissülő) adatok alapján a felhasználó mindig aktuális képet kap az általa felügyelt termelési egység termelékenységéről, legyen szó a rövid távú, azonnali beavatkozást igénylő helyzetekről (gép állapotjelentés - állapot /termel-áll/, kihasználtság, termelt db - közvetlenül a géphez kihelyezett terminálon is), vagy akár heti, havi rendszerességgel készülő kimutatásokról, összefoglalókról.
TPC System_Termekismerteto_magyar_html_m4b21160f.gif
3. ábra a termelékenység analízis modul felépítése

A rendszer működtetéséhez mindössze egy TCP/IP hálózatra köthető billentyűzetes szkennelő egység használata szükséges, amely a termelő géppel összekapcsolva automatikusan monitorozza a gép működését, így valós képet kaphat egy adott időszak értékelése során.


A rendszer további előnye, hogy az alapadatokon túl nem szükséges külön kalkulációk és – jelentős többletráfordítást igénylő – összesítések készítése: a TPC a felhasználó által meghatározott időszakokra kiszámolja azokat a mutatókat, amelyek elengedhetetlenek a termelés pontos értékeléséhez. A mutatószámításon túl opcionálisan lehetőség van tervértékek rögzítésére és a terv/tény eltérések megjelenítésére. A termelékenységi adatok igény szerint jelentéseken, kimutatásokon prezentálhatók, melyek szintén automatikusan aktualizálhatók. A jelentéseken túl a vezetőknek interaktív, könnyen kezelhető felületet, vezetői műszerfalat biztosítunk, amely a bevezetés során testre szabható, a mutatók köre bővíthető. A műszerfal segítségével folyamatos és közvetlen felügyeletet biztosítunk számukra üzemük felett, irodájukból.

Opcionális bővítési lehetőségként a Felhasználó termelési modelljéhez igazodva az alábbi lehetőségeket ajánljuk:
 • kritikus értékek (pl.: minimális raktár-készlet) figyelése – azonnali beavatkozás,
 • rövid és hosszú távú tendenciák, prognózisok,
 • lefúrási lehetőség különböző dimenziók mentén (idő, gyáregység, folyamat) és
 • what-if („mi lenne, ha”) elemzések, forgatókönyvek készítése
Üzemvezetői műszerfal:
Termelést irányító/ üzemvezetők/ műszaki vezetők számára készítettük, hogy bármely pillanatban ellenőrizhessék az általuk felügyelt területeket:

Információk az üzemvezetői műszerfalról:

1. Az egyes gépeket szimbolizáló téglalapok színei, állapotukat jellemzik,
2. Adatok a felületen:
 • Gép sorszáma/ neve;
 • A gépen dolgozó munkatárs;
 • Az éppen gyártás alatt álló termék cikkszáma és
 • Az időpillanat, mely során a színnel jelzett állapot kezdődött.
TPC System_Termekismerteto_magyar_html_6616d809.png
4. ábra üzemvezetői műszerfal


A vezetői műszerfalat, a cégvezetőknek/ cégtulajdonosoknak fejlesztettük.
TPC System_Termekismerteto_magyar_html_mdb60773.jpg
5. ábra TPC Vezetői műszerfal


A modul további, opcionális bővítési lehetőségei:
Selejtmentes gyártás: szerszám meghibásodással szembeni védelem segítségével 100%-ig kiküszöbölhető a szerszám nem megfelelőségéből/ életlenségéből adódó selejtgyártás.
 
 • Regisztráljuk a szerszámot és annak állapotát (%-os élezettség/ megfelelőség szempontjából) és kiszámítjuk (ehhez a felhasználó tudja megadni az alapadatokat) a megmunkált alkatrészeken:
 • a megmunkálás hosszát (mm) vagy,
 • darabszámát (db) vagy,
 • idejét (sec.).

 • Be tudja állítani a szerszámgazdálkodásért felelős azt, hogy hány %-kal (pl. 1,1%) korábban (ahogy az eddigi statisztikákból ismert, hogy mielőtt elkopna/ nem megfelelővé válna) küldjünk rendszerünkből SMS-t a szerszámgazdálkodónak, hogy melyik gépen, milyen szerszámot kell cserélnie.
Gépek karbantartási alkatrész-készletét csökkentő program – SMS küldéssel: a meghibásodott gép leállásakor a karbantartás-vezető és a megjelölt karbantartó SMS-t kap arról, hogy melyik gép milyen hibával várakozik javításra. A karbantartó azonnal tudhatja, milyen javító készlettel (szükséges alkatrészekkel) kell a géphez mennie. Amikor megérkezik a géphez és megkezdené a javítást, be kell jelentkeznie a workcontrolon. Regisztráljuk tehát, hogy a géphiba fellépését követően mennyi idő múlva kezdi a karbantartó meg a javítást és mikor végzett. Regisztráljuk a kicserélt alkatrészt - ebből statisztikát készítünk. A statisztikából könnyen meghatározható a raktáron tartandó alkatrészek listája.

Terv – tény összehasonlító opció:
Amennyiben lehetséges kommunikáció „interface“ segítségével a felhasználó ERP/ MRP rendszerével, ellenőrizni tudjuk a termelés aktuális állapotát a tervezetthez képest – valós időben. Ezeket az adatokat ki tudjuk vetíteni egy, az üzemben elhelyezett LCD monitorra – informálandó a dolgozókat és az üzemvezetőt.

TPC System_Termekismerteto_magyar_html_3d59b708.jpgTPC System_Termekismerteto_magyar_html_19fdf404.jpg
6. ábra Terv – tény összehasonlító opció2. Pozíciós raktári nyilvántartás

 
TPC System_Termekismerteto_magyar_html_61ea052d.jpg
Egyedileg azonosított termelési egységek raktári helyének nyilvántartására szolgál. A vonalkód alapján azonosítható anyagokat, valamint félkész- és késztermékeket így nem szükséges fix helyen elhelyezni a polcrendszerben, a vonalkód-leolvasóval vagy egy számítógépről lekérdezhető a helyük. A pontos helynyilvántartás és azonnali lekérdezhetőség mellett a felhasználók teljes körű információt kaphatnak a raktáron lévő készletről (mennyisége adatok, időbeli felhasználás vizsgálatának lehetősége).
 
A termelési folyamat értékelésénél fontos időtényező lehet a raktár és a termelő egységek közötti kiszállítás. Az erre fordított idő monitorozása és a pozíciós (polc független) raktárrendszer megvalósítása jelentősen javítja a termelési folyamat e szegmensét és azáltal az egész folyamat hatékonyságát.
A modul rögzíti a pozíciónkénti raktári mozgásokat, azaz hogy
 • mikor történt a raktárra vételezés
 • ki és melyik pozícióba tette az anyagot/terméket
 • mennyi cikket vett be, ill. mennyit adott ki
TPC System_Termekismerteto_magyar_html_m46b5dc30.gif


Azon túl, hogy a modul önmagában is használható, összeköthető a termelés/felhasználás nyomon követő rendszerrel, amely ezáltal teljes kontrolt biztosít az anyagáramlás és a termelési folyamat felett.

A modul opcionális bővítési lehetőségei:
 • JIT/ kan-ban kártya nyilvántartása: Olyan cégeknél, melyek már lean-esítették termelés-logisztikájukat (WIP érték csökkentése).
 • Milkrun rendszer nyomon követése és felügyelete: az időegységenkénti (pl. óránként) anyag- és alkatrész-kiszállítások mennyiségi és időbeli optimalizálása

3.Anyagáramlás-nyomonkövető (termelés/ felhasználás) monitorozó modul

TPC System_Termekismerteto_magyar_html_1a29c8a7.jpg A termelés/ felhasználás nyomon követő rendszer, az alapanyagok beérkezésétől, az egész gyártás folyamatát végigkíséri és – az egyedileg azonosított (vonalkódos) termelési egységek alapján - összegyűjti a különböző cikkmozgások adatait (mikor, honnan, hova, mennyi cikk mozgott és ki mozgatta), valamint rögzíti az egyes mozgások típusait is, amely további elemzési és pontosabb kiértékelési lehetőségekkel támogatja a hatékonyság növelését.TPC System_Termekismerteto_magyar_html_5a5d0e45.gif
8. ábra Az anyagáramlás (termelés/ felhasználás) nyomon követő rendszer


A modul opcionális bővítési lehetőségei:
 • JIT/ kan-ban kártya nyilvántartása: Olyan cégeknél, melyek már lean-esítették termelés-logisztikájukat (WIP érték csökkentése).
 • Milk-run rendszer nyomon követése és felügyelete: az időegységenkénti (pl. óránként) anyag- és alkatrész-kiszállítások mennyiségi és időbeli optimalizálása.

TPC System_Termekismerteto_magyar_html_m1fa9bfd6.png

9. ábra Milk-run rendszer nyomon követése és felügyelete


4.Részletes dolgozói munkaidő nyilvántartó modul
TPC System_Termekismerteto_magyar_html_598d7954.jpg

A TPC rendszer következő eleme, az értékelés talán legfontosabb munkaidő nyilvántartó modul, melynek célja a dolgozók munkaidejének nyilvántartása tetszőleges dimenzió alapján (pl. üzem, gép, költségviselő, hely, műszak, folyamat). A modul saját fejlesztésű, teljes körű dolgozói nyilvántartás mellett (lásd, a programcsomag tartalma) alkalmas bér- és egyéb vállalatirányítási rendszerekkel való integrációra pl. bérszámfejtéshez teljesítménybér, ill. időbér adatok szolgáltatásához.

TPC System_Termekismerteto_magyar_html_m4e45cb12.gif
5. ábra a munkaidő nyilvántartás modul felépítése

Az integráció és a felügyelet szintje teljes körűvé tehető a beléptető rendszerekkel történő összekapcsolás által.


A munkaidő nyilvántartás kezeléséhez saját fejlesztésű alkalmazást biztosítunk amellyel:
 • rögzíthetők és könnyedén visszakereshetők a dolgozói törzsadatok (pl. fénykép, munkahelyi hierarchia szint, belépés, kilépés dátuma, éves szabadság)
 • az egyes dolgozókhoz dolgozói naptárak definiálhatók (munkanap, ünnepnap, munkaszüneti nap),
 • a teljes tevékenységet monitorozza (mikor, ki, mennyi ideig, hol, milyen munkafolyamaton dolgozott, ill. nem dolgozott, szabadság, betegség, igazolt távollét stb.)
  • a munkafolyamat igény szerint többszintűre lebontható (pl. folyamat, alfolyamat, költségviselő).
A program további funkciói:
 • jogosultságkezelés (munkahelyi hierarchia szint szerint)
 • törzsadatok, munkaidő kezelő felület
 • lekérdezések
 • exportok (kapcsolat BÉR programmal/ NEXON/)
 • munkaidő ellenőrzés beléptető rendszer adatait felhasználva.

Összefoglalás
A TPC rendszer négy, a termelő cég folyamataihoz és arculatához igazítható modulja integráltsága és könnyű bevezethetősége révén egyedülálló megoldást jelent a termelési folyamat során képződő információk kezelésében és az ehhez kapcsolódó tudás kiaknázásában. Amennyiben cége ERP/ SCM/ CRM rendszert használ, érdeklődjön integrációs megoldásainkról, hiszen a TPC ezáltal is segítheti a hatékony vállalatirányítást. A felhasználók számára szükséges megjelenítendő adatok és mutatók köre, valamint azok technikai háttere (Excel táblázatok, információ portálok/ műszerfal) a Felhasználó igényeihez igazítható. Az adatmegjelenítéshez és a felhasználók tájékoztatásához használható eszközök köre természetesen bővíthető, lehetnek például:
SQL exportok,
SMS küldés bizonyos feltételek teljesülésekor,
automatikus jelentések e-mail-ben (hibákról, mutatószámokról)
üzemi ON-LINE TV-s prezentáció (pl.: termelékenység alakulása tervezett db/legyártott db).
Rendszerünk folyamatosan felügyelete alatt tartja a termelést. Ellenőrzi és valós idejű adatokat szolgáltat a Felhasználó kijelölt számítógépeire.


A programcsomag tartalma:
 • Kommunikációs service program az adatok fogadásához
 
 •  Monitorozó / adminisztrációs alkalmazás
 
 •  Jelentések/exportok készítése Excel felületen (opcionális)
 
 •  Vezetői műszerfal (böngészőben, prezentációkban is használható) (opcionális)
 Szükséges eszközök:
 •  TCP/ IP hálózatra Time & Work terminál+ szkennelő egység

A programcsomag tartalma:
 • Kommunikációs service program az adatok fogadásához
 
 •  Monitorozó / adminisztrációs alkalmazás
 • Munkaidő nyilvántartás kezeléshez komplett program:
  • dolgozók havi munkaidejének teljes körű (bérrendszer kívánalmainak megfelelő) nyilvántartása,
  • kapcsolat a beléptető rendszerhez (ellenőrzések)
  • kapcsolat a bérrendszerhez (export)
 
 •  Jelentések/exportok készítése Excel felületen (opcionális)
 
 •  Vezetői műszerfal (böngészőben, prezentációkban is használható) (opcionális)
 Szükséges eszközök:
 •  TCP/ IP hálózatra Time & Work terminál+ szkennelő egység
A programcsomag tartalma:
 • Kommunikációs service program az adatok fogadásához
 
 •  Monitorozó / adminisztrációs alkalmazás
 
 •  Jelentések/exportok készítése Excel felületen (opcionális)
 
 •  Vezetői műszerfal (böngészőben, prezentációkban is használható) (opcionális)
 Szükséges eszközök:
 •  TCP/ IP hálózatra Time & Work terminál+ szkennelő egység
A programcsomag tartalma:
 • Kommunikációs service program az adatok fogadásához
 
 •  Monitorozó / adminisztrációs alkalmazás
 
 •  Jelentések/exportok készítése Excel felületen (opcionális)
 
 •  Vezetői műszerfal (böngészőben, prezentációkban is használható) (opcionális)
 Szükséges eszközök:
 •  TCP/ IP hálózatra köthető vezeték nélküli többfunkciós szkenner.
 TPC System_Termekismerteto_magyar_html_m19f45362.jpg
A termelékenység analízis modul célja a termelő gépek állapotának figyeléséhez és elemzéséhez szükséges valamennyi információ összegyűjtése és elérhetővé tétele. A rendszer folyamatosan figyeli és továbbítja az adatbázisba
 • a gépek állásidőit,
 • az állásidők okait (átállás, beállítás, géphiba, anyaghiány, takarítás, szünet)
 • a termelt mennyiséget és
 • a selejtes termékek számát.
mail.pngKérdéseit
írhatja
meg itt

time.pngSzemélyes
találkozóhoz
határidőnaplóAz Ön cége fejlődéséért készítettük details2.png Lean ÖNaudit és details2.pngTeljes LEAN audit oldalainkat.